Hvad skal jeg have på til jobsamtalen?

06.03.2017
Jan Rezek

Hvordan skal man se ud til jobsamtalen?
Vi antager at du har gjort dig en del research omkring den pågældende virksomhed. Dine kvalifikationer gør dig mere end kompetent til at bestride den ledige stilling, og du er nu inviteret til jobsamtalen - men hvad skal du have på? Det har vi besluttet os for at hjælpe dig med i denne artikel.

Den måde du klæder dig på – din fremtoning og stil – fortæller mere om din person end du måske umiddelbart tror. En person, som ikke kender dig, vil i løbet af ganske få sekunder danne sig et indtryk af dig og din personlighed. Hvordan du går klædt, kan derfor i høj grad have indvirkning på om det er dig, der får ansættelseskontrakten eller en anden.

Hvis du har en nært forstående jobsamtale i kalenderen, kan du med fordel begynde at forberede dig allerede nu. Førstehåndsindtrykket er alfa og omega, og kan ikke gøres om! Det er derfor vigtigt at du allerede nu tænker over, hvordan du tager dig ud og hvilket signal, du vil sende.

Med en lille indsats kommer man langt
Man behøver ikke at gå ud og investere i et nyt dyrt jakkesæt og adskillige accessories, for at klare sig godt til jobsamtalen. Man kan komme langt med en smule forberedelse og omtanke for ens beklædning. Det er de små detaljer og finesser, der betyde noget: Er skjorten strøget? Er vedkommende barberet? Er neglene klippet? Hvis ikke disse småting er ordnet før interviewet, kan din kommende arbejdsgiver hurtigt komme til at tro, at du generelt er sjusket og usoigneret.  

Fem generelle råd til gentlemen & den moderne kvinde

 • Giv et fast håndtryk – det siger mere om dig, end du tror.
 • Sluk mobilen / Flight mode – undgå unødvendige forstyrrelser.
 • Undlad at tage cola eller andet usundt med – det kan sende et dårligt signal.
 • Undgå dårlig ånde. Børst tænder grundigt eller spis en mint-pastil.
 • Tænk over dit tøjvalg. Undgå upassende statements, logoer eller nedringet tøj.
  - Det kan virke stødende for nogen og i sidste ende koste dig jobmuligheden.

Hvis du er meget usikker omkring hvilket tøj du skal have på, så går man aldrig galt i byen med en strøget skjorte, fine sko og et par lærredsbukser. Dette begrænser sig ikke til herremode, men gælder ligeledes for kvinderne. Uanset hvilken mode du følger, så vil tøjet aldrig kunne skaffe dig jobbet – men det kan koste dig muligheden for et. Vil du være sikker på at dine accessories passer sammen, kan du med fordel finde dem som sæt.  
 
Mindre er mere
Der er nogle få generelle mode råd, som du med fordel kan følge. Du bør altid være anstændig påklædt, men særligt til jobinterviewet er det vigtigt. Hvis du møder op i en nedringet trøje eller med en alt for kort nederdel, kan intervieweren nemt blive distraheret, og antage at du forsøger at kompensere for manglende faglige kvalifikationer.

Trim skægget, undlad stærke dufte og spar på makeuppen
Hvis du har skæg eller anden ansigtsbehåring, er det vigtigt at du barbere dig eller sørger for at skægget er veltrimmet og nyvasket. Et trimmet skæg signalere at vedkommende er velsoigneret og velplejet. Modsat kan et utrimmet skæg hurtigt opfattes som værende mangel på hygiejne og soignering, hvilket skal undgås for enhver pris. Udover at trimme skægget, er det vigtigt at være opmærksom på din kropslugt. Det er formodentligt de færreste, der er i tvivl om, at det er en skidt ting at lugte til ens jobsamtale. Alligevel er der mange der ikke er opmærksom på dette eller går i den modsatte grøft og oversprøjter sig selv med parfume. Dette kan nemt komme til at virke kvalm og parfume bør altid benyttes med varsomhed. 

Da vi lever i tider hvor metroseksualitet og manscara guyliner er en realitet, er det følgende råd formodentligt primært relevant for den moderne kvinde. Når det kommer til make-up gælder ordsproget ”mindre er mere”. For meget make-up kan virke distraherende og forstyrrende, og det kan i sidste ende fjerne fokus fra dine faglige- og personlige kompetencer.   
 
Vær dig selv
Det lyder som en gammel kliché, men den er god nok! Der er generelle tips og tricks til, hvordan man bør se ud til jobsamtalen og hvad man bør undgå, men det vigtigste er at du er tro mod dig selv. Det er aldrig en god idé at ifører sig tøj sko eller lignende, som man ikke føler sig godt tilpas i. Med andre ord frarådes det, at du ifører dig et skinny jeans og højhælede, hvis du ikke føler dig komfortabel i det.

Møder du op i en mundering som du normalt ikke ville gå i eller ikke fremover regner med at ifører dig, kommer du nemt til at miste din autensitet og virke falsk. Desuden kan det være ubekvemt at være påklædt på en unaturlig måde, og det kan jobinterviewerne med garanti fornemme. Det handler om at være tro mod sig selv, for herved er man komfortabel og afslappet, hvilket intervieweren kan fornemme.
 
Forbered dig i god tid
Der er mange måder, man kan forberede sig til jobsamtalen, men visse ting skal gøres i god tid. Tænk over håret! Hvis du har haft den samme frisure de sidste 10 år, er det formodentligt ved at være tid til at prøve noget nyt og mere tidssvarende. Hvis ikke det er tid til den helt store omgang, kan det at få farvet udgroninger, klippet spidserne eller blot det at få tyndet håret en smule. Det kan virke opfriskende og selvtillidsvækkende.

Find tøjet frem dagen før interviewet – på den måde undgår du stresset og jaget forbundet med at skulle udvælge noget passende tøj på selve dagen. Ved at kigge på virksomhedens hjemmeside, er det muligt at danne sig et indtryk af, hvad de andre medarbejdere i virksomheden normalvis har på. Man kan med fordel tage notits af dette og bruge det som et pejlemærke for, hvorledes man selv bør tage sig ud. En anden fordel ved at være tidligt ude er, at du kan nå at købe et nyt slips, en ny butterfly eller andre beklædningsaccessories såfremt det måtte være nødvendigt. 
Helt konkret – 5 gode tommefingerregler
 • Ensfarvede bukser – mørke bukser i farven navy, grå eller sort er det sikre valg
 • Ren og nystrøget skjorte – gerne med slips eller butterfly
 • Gerne langærmet skjorte eller pullover bluser.
 • Mørke/sorte eller blot ensfarvede sokker
 • Pæne sko – gerne nypudsede.
 
Sæt dit personlige præg
Som nævnt ovenfor er det vigtigt at du er tro mod dig selv. En god og passende måde at gøre dette på, er ved hjælp af beklædningsaccessories. Du kan eksempelvis iføre dig en smart og moderne brille, et smukt bælte eller med en speciel slipsenål. Disse er små subtile accessories, som ikke kommer til at virke dominerende og distraherende.

Selv når det gælder accessories, er der uskrevne regler og betingelser for korrekt brug af disse. Eksempelvis lyder en generel tommelfingerregel, at bæltet og skoenes farve skal matche, samt at slipset skal nå ned til bæltespændets kant. For at lære mere om disse usagte moderegler, kan du med fordel læse denne artikel, der blandt andet vedrører disse.

Vi håber, at ovenstående har hjulpet dig videre i dine forberedelser til jobsamtalen, og at du nu ved hvordan, du skal klæde dig. Hvis du har lyst til at læse mere om tips og tricks til jobsamtalen, kan du læse mere på Euromans hjemmeside.

BeWooden - Jan Rezek
Jan Rezek
Interessant for en ven?
Del det med dem!
Modtag vores nyheder
By providing the above personal data, I agree that BeWooden Company s.r.o. may process my personal data for the purpose of sending newsletters containing news and product and service reports from BeWooden Company s.r.o. and I also confirm that I have read the information regarding the processing of personal information that is made available to here and that I fully understand them. I am also aware that I can withdraw my consent at any time by clicking on the link in the newsletter, which is marked as "unsubscribe from the newsletter".
Indkøbskurv
Samlet pris 0 DKK
Gå til kurven